poniedziałek, 30 stycznia 2012

Schab

Dzisiaj wyczarowałam schab czerpiąc inspirację z różnych przepisów z internetu. Był w ziołach i  z sosem chrzanowym. Niestety znów zapomniałam zrobić zdjęcia, więc na razie Wam nie pokażę. Ale zostało go jeszcze to jutro zrobię jak znowu nie zapomnę :P
A przepis przedstawia się tak:
1kg schabu
zioła ulubione (ja dałam prowansalskie, kminek, bazylię)
sól
olej+musztarda+kapka octu
sos (sok powstały z pieczenia+chrzan+śmietana+pieprz+sól; ilości wg uznania)

Schab natrzeć solą i wymaczać ziołami pomieszanymi z mieszanką z oleju. Odstawić co najmniej na 1h do lodówki. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 200C i piec 15 min, następnie zmniejszyć temperaturę do ok. 180C i piec ok. 1h-1,5h sprawdzając widelcem miękkość.
Zlać sok do rondelka dodać chrzan, śmietanę, doprawić solą i pieprzem, podgrzewając na małym ogniu.
Schab pokroić w plastry i podawać z sosem. Smacznego!

Brak komentarzy: